charlottecronquist

Mörkerkultur: Hur kan det komma sig att kvinnor kan få plikta med döden, bara vid tanken på att de kan njuta av att ha sex?Hon var femton år och orörd när hon gifte sig.
Något annat hade varit otänkbart.
För om hon inte hade varit ”ren” hade släktens rykte blivit ifrågasatt och hade hon levt i en annan familj, hade hon riskerat döden.

Hur kommer det sig att en kvinnas sexualitet görs till hela släktens angelägenhet?

När är det dags att återupprätta kvinnans värde? 


Jag läser en artikel i Sydsvenskan som beskriver en mörkerkultur. En kultur där en kvinnas dygd kan avgöra om hon får leva eller inte, samtidigt som hennes jämnåriga killkompisar kan knulla runt hur de vill utan konsekvenser.

Varje gång jag läser en sådan artikel så säckar jag nästan ihop. Det gör så ont i mig att se att man skapar en kultur där tjejers och kvinnors sexualitet demoniseras på det här sättet.

Jag har hört svenska kvinnor säga: ”Det enda en flicka har är sin oskuld”. Men det är länge sedan. Och det refererar till en tid då en kvinna riskerade att bli utstött ur samhället om hon blev med barn före äktenskapet. De där tankarna om flickornas renhet har funnits i många kulturer och tyvärr lever de kvar än i dag på många håll – men med olika stränga konsekvenser.

En del av den där mörkerkulturen får helt absurda konsekvenser. Många är i dag medvetna om att det faktiskt inte finns någon mödomshinna. Slidkransen kanske du har hört talas om? Somliga kvinnor blöder vid första samlaget, andra inte. Och just blodet ska vara garanten för att flickan är orörd.

Det finns en hel industri med hymenoperationer – alltså där man opererar in extra hud i slidmynningen, för att skapa en situation där penetration bör leda till blodiga lakan… även om det inte riktigt går att garantera…

Så egentligen spelar det ingen roll om tjejen förbli orörd eller inte… för kan hon inte leverera de blodiga lakanen på bröllopsnatten… så kan hon ligga risigt till.

Men varifrån kommer idén om att kvinnor inte ska få njuta av sex före ett eventuellt äktenskap (och kanske egentligen aldrig)? Varifrån kommer idéerna om att män får så sin säd lite varstans, medan kvinnor ska förbli i mörkret?

Och hur kommer det sig att vi så sällan uppmärksammar mörkret också här hemma. Mörkret som omger svenskfödda kvinnor kanske har fler nyanser av grått… men, det är lite fegt att bara peka med handen mot mörkret runt Medelhavet. Det finns också här.


Hur har människan skapat sedvänjor som är fientliga både i förhållande till kvinnor och till sexualitet? Hur föds idén om att kvinnor inte riktigt är fullvärdiga varelser?

När är det dags att återupprätta kvinnans värde?

När kan vi äntligen få stopp på övergrepp av typen – mörda och misshandla kvinnor som har sex vid fel tillfälle eller för den delen det som ofta sker i svenska domstolar – där argumentationslinjen påminner om detta, även om det sker i mildare form… Hur många friande våldtäktsdomar har vi inte sett? Hur många gånger har vi inte fått läsa om hur kvinnor förlett män till våldtäkt? Hur många gånger har inte kvinnors sexualitet demoniserats?

Det sker igen och igen och igen.

Snälla.

Låt kvinnor få ha sin sexualitet i fred. Låt kvinnor få njuta precis som de vill och hur mycket de vill. Låt kvinnor få äga sina egna kroppar. Låt oss få stå i all vår kraft.

Min egen konspirationsteori är att det är här någonstans skon verkligen klämmer. Att det under förtrycket mot kvinnor finns rädslan för vår styrka i allmänhet och vår enorma potential för sexuell njutning i synnerhet.

Läs artikeln i Sydsvenskan. Vad väcks i dig?

Fundera också på hur du ser på kvinnors och mäns sexualitet. Rannsaka dig själv. Reagerar du på samma sätt när du ser en kvinna som är uppenbart kåt, jämfört med en man? Vad är "passande" i ditt tankesystem? Och om det är så att du kommer på dig med att döma en kvinnas uttryck för lust... så kanske det är dags för en uppgradering av ditt system till något mer modernt?

Related

världen 2751446572445292652

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

item