charlottecronquist

Veckans tantratips 32: Meditera i mörker



Det är lätt att tänka att meditation bara handlar om att gå inåt. Många meditationstekniker utgår också ifrån att du ska blunda. Men det finns undantag. Eyegazing är en form av meditation där två personer ser in i varandras vänstra öga under 5-10 minuter. Den meditation kan kännas väldigt kraftfull och det sker ett meditativt samspel mellan de två personer som gör den.

Men vad skulle hända om du ger dig in i mörket med öppna ögon? Vad händer om du ser in i mörkret? Vad möter du då?


Jag lägger den här tantrameditationen i augusti, eftersom kvällarna är mörka och påminner om att dagarna blir allt kortare. Meditationen är enkel. Du ska helt enkelt sitta i mörkret med öppna ögon. Du kan, om du vill, ha musik i bakgrunden, välj musik som är instrumentell och som inte drar din uppmärksamhet till sig. Du kan också sätta ett larm, för att veta när meditationen är färdig.


Om du vill göra meditationen hardcore mediterar du i en timme. Men du kan självklart göra den kortare. Jag rekommenderar dig att göra den i två faser - oavsett hur länge du mediterar. Låt den första fasen pågå i 3/4-delar av tiden och andra fasen i 1/4.


Befinn dig på en mörk plats - det kan vara utomhus eller i ett mörket rum (skärma av eventuella ljuskällor).

Sätt på eventuell bakgrundsmusik.

Sitt gärna på en meditationsstol, gärna med rak rygg och ha intentionen att sitta någorlunda still under meditationen. 

Fas 1:

Sitt ner. Låt dina ögon vara öppna. Självklart kan du blinka om du behöver det. Titta in i mörkret i 45 minuter.

Fas 2: Lägg dig ner och blunda. Bevittna det som sker i dig. Vilka tankar och känslor som kommer till ytan. Fortsätt i 15 minuter.


Den här meditationen kan väcka starka känslor och olika känslor. Jag har gjort den i grupp vid flera tillfällen och det är inte ovanligt att någon inte står ut med att titta in i mörkret. Det kan väcka olika rädslor - till exempel en rädsla för döden. Men den kan också väcka starka känslor av sammanhang, av oändlighet, av att vara ett med allt. Eller så kan du känna dig oberörd.

Med den här meditationen kommer du väldigt nära det tantriska varandet. Vad händer i dig när det är stilla och svart runt dig? Var nyfiken på den inre rörelsen.


Charlotte Cronquist är kärlekskrigare

Love is the answer 

Related

tantratips 7056836288260261250

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Hm.
    Tror aldrig jag har gjort en mörkermeditation.
    Men inte utan att din beskrivning gör att det lockar att testa!

    SvaraRadera
  2. Säger som Helena. Har aldrig gjort detta, inte ens hört talas om. Men känner mig mycket lockad av tanken på att testa! Att ta bort ett sinnesintryck gör ju våra andra så mycket mer aktiva dessutom. Och eftersom synen är så dominerande i vårt samhälle kan det nog vara balanserande att låta den bara blicka in i ett mörker... utan visuella stimuli.

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item