charlottecronquist

Lyssna på dig själv

Rubriken på en DN-artikel i dag är: Parterapi kan förstärka könsrollerna. Intressant tänkte jag och läste artikeln, som handlade om Lundafor...


Rubriken på en DN-artikel i dag är: Parterapi kan förstärka könsrollerna.
Intressant tänkte jag och läste artikeln, som handlade om Lundaforskaren Sara Eldéns ­doktorsavhandling ”Konsten att lyckas som par. Populärterapeutiska berättelser, individualisering och kön” som hon lagt fram i år vid sociologiska institutionen, Lunds universitet. Hon har studerat teveprogrammen: Serien ”Tillsammans”, tolv program som sändes i TV3 2004. Serien ”Mellan dig och mig”, tio program som sändes i SVT 2005. Hon har studerat självhjälpsböckerna: Eva Rusz, ”Varför väljer jag alltid fel partner? Om mäns och kvinnors relationer”. Malou von Sivers och Lennart Lindgren, ”Konsten att hålla ihop. En handbok i kärlek”. Tomas Böhm, ”Kärleksrelationen”.

Vad är det nu alla experter säger och vilka budskap får föräldrarna?
Det DN-artikeln hävdar är att forskningen visar att kvinnan uppmuntras att vända sig inåt och ta hand om barnen och att mannen uppmuntras att ta plats ute i världen.
Experterna säger att också problemen inte handlar om jämställdhet utan om inviduella skillnader.
Ett exempel är en familj där både kvinnan och mannen arbetar heltid och kvinnan sköter all markservice medan mannen sitter och glor framför teven. Det är alltså en "individuell" skillnad och inte brist på jämställdhet i familjen.Jag har levt i relationer med män där omgivningen sagt "Du borde vara tacksam, din man hjälper till så mycket hemma". Redan i ordvalet är det avslöjat. Det är alltså jag, kvinnan, som är ansvarig där hemma, det är inte ett gemensamt ansvar, och följden blir att jag skulle bli tacksam om mannen hjälpte till att städa. Det dröjde innan jag förstod att det var ett strukturellt problem, ett problem som handlade om bristande jämställdhet och olika förväntningar på män och kvinnor.
Men även om Sara Eldén var kritisk till sina fynd, tycker hon också att självhjälpsprogrammen och böckerna fyller en viktig funktion. Den ger människor en möjlighet att spegla sig och de kan också se att de inte är ensamma om sina problem. Eldén till DN:

– När de märker att det problem de upplever inte bara är en privat isolerad händelse, utan att det är likadant för fler, så blir problemet kollektivt. Då är det lättare att tänka att man måste göra något åt det. På så sätt blir programmen en katalysator för förändring.


Jag önskar att självhjälpsprogrammen och böckerna också kunde se de strukturerna och inte lägger hela ansvaret på individen.Dock är min erfarenhet att det verkligen bara finns en person jag kan förändra och det är mig själv. Men när jag ändrar position eller attityd så påverkar det också min partner. Ett exempel. När barnen var små och jag skulle på resa gjorde jag detaljerad matsedel och handlade in maten. Jag stönade lite över det (men måste så småningom erkänna för mig själv att det handlade om mitt kontrollbehov). En dag bestämde jag mig för att sluta göra matsedeln när jag själv var i väg. Familjen fick bruna bönor och fläsk och andra rätter jag inte gillade. Barnen överlevde. Alla var nöjda. Men för att få förändringen till stånd var jag tvungen att göra något.Nåväl, läs och begrunda DN-artikeln. Fundera på vad du tycker och i vilken mån du blint lyssnar på experter.

Related

tänka själv 8868280532630257769

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item