charlottecronquist

Saudiarabien. Många kvinnor är mer än vänner med varandra.

Kanske mer än vänner? Det är väl egentligen inte så konstigt.   I enkönade kulturer är det lätt att få sexuell lust till personer av sa...


Kanske mer än vänner?

Det är väl egentligen inte så konstigt.
 
I enkönade kulturer är det lätt att få sexuell lust till personer av samma kön.

Vi ser det bland män på fängelser eller engelska pojkskolor.

Och vi ser det bland kvinnor i arabländer som Saudiarabien.

Saudiarabien är ett land som inte vore mitt förstahandsval om jag nu skulle få för mig att emigrera. Berättelserna därifrån förskräcker. Och det som gör mig så tveksam till just Saudiarabien är att de, i mina ögon, är så uttalat kvinnofientliga. Kvinnor får inte ens ta körkort. 

Saudiarabien är ett extremt könssegrerat land, där det är männen som syns ute i samhället, som fikar och umgås tillsammans, där männen har en tydlig identitet, medan kvinnorna är anonyma, närmast osynliga i sina heltäckande svarta kläder.

Så saudiska kvinnor är hänvisade till en anonym inre värld – åtminstone i förhållande till män. Och det är egentligen vara bakom murar, tillsammans med andra kvinnor, som de kan släppa slöjan och få en identitet.

Sinnebilden för platsen där en saudisk kvinna vistas är ett harem. Jag vet inte hur vanligt det är med harem i dag, men där är ju mannens överhöghet så övertydlig. En man gift med en myriad av kvinnor, som är vaktade av stympade halvmän, de kastrerade eunuckerna.

Jag läser i den norska tidningen Aftonposten (tack, Alexander) om vilka konsekvenser det enkönade livet kan få… nämligen att kvinnor söker sig till kvinnor. Helt naturligt, tänker jag, i ett samhälle där de enda en kvinna får bli sedd av är andra kvinnor.

Fast den utbredda samkönade kärleken mellan kvinnor finns givetvis inte officiellt.

För Aftenposten berättar en aononym saudisk kvinna:

– Det är ingen tvekan om att lesbiska relationer är väligt vanligt i Saudiarabien. I vårt samhälle finner många kvinnor äkta närhet och kärlek bara i förhållande till en person av samma kön.

Den brittiska förattaren Robert Lacey skrev förra året boken ”Inside the Kingdom – Kings, Clercs, Modernists, Terrorists , and the struggle för Saudi Arabia”. (Vill du vara med i Facebookgruppen kring boken, klicka här.) I den berättar den unga mamman Mashael om varför hon inledde en lesbisk relation efter flera år i ett olyckligt äktenskap.

– Jag sökte tröst. En kvinna smeker din hand och du vet att hon försöker förföra dig och på ett sätt önskar du att bli det. Sexlivet mellan saudiska män och kvinnor är en katastrof och alla vet att männen är otrogna. Så till slut tänker du: Varför inte med en annan kvinna. Det är det bra sätt att hämnas på.

Mashael menar att det är ett könssegregerade samhället, att män och kvinnor faktiskt nästan aldrig träffas, som gör att kvinnor söker sig till kvinnor. Själv definierar hon sig inte som lesbisk:

– I vilket annat samhälle som helst hade jag inte haft en sexuell relation med en kvinna, jag skulle varken ha tänkt på det eller fått möjligheten.

Related

Saudiarabien 1724555857444428627

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item