charlottecronquist

Black Swan, hemskt otäckt bra film.

Hur många unga tjejer drömmer om att bli en prima ballerina? Hur många tusentals timmar strävar de mot målet? Och ibland påhejade av en ga...



Hur många unga tjejer drömmer om att bli en prima ballerina?
Hur många tusentals timmar strävar de mot målet? Och ibland påhejade av en galet engagerad förälder.
Black Swan är en film att se och reflektera över.

På bruksorten där jag växte upp fanns det en pappa som så när hade gjort en karriär som skidåkare. Han var lite för dålig för att bli tillräckligt framgångsrik för sin egen smak. Det försökte han ta igen på sina barn.

En av hans döttrar fick om vintern åka skidor kilometer efter kilometer medan han långsamt åkte bil bakom. Det var inte tal om att avbryta skidträningen förrän dottern gett allt och lite till.

Just den här tjejen valde att sluta åka skidor när hon fått tillräckligt mycket nej i kroppen. Det var väl någon gång på högstadiet, om jag minns rätt.

Den där och liknande episoder är sinnebilden för något som jag tycker är sjukt: Barn som ska förverkliga föräldrars ouppfyllda drömmar. Föräldrar som tänker sig att ta revansch genom barnens framgång. Sedan kan det handla om allt från idrottsprestationer till framgång i affärer eller Nobelpris, allt beroende på familjen.

Och i går kväll fick jag en deja-vu-känsla, när jag såg den vidrigt bra filmen Black Swan. Den handlar om tjejen som får chansen att få huvudrollen i Svansjön. Typ den bästa dansrollen man kan få som klassisk ballerina.

En av demonerna i filmen är ballerinans mamma, som håller dottern med hård hand. Som på en och samma gång försöker få henne att vara en liten beroende flicka och en framgångsrik ballettdansös. 

Så ballerinan är kuvad och samtidigt prestationsinriktad till max. Vilket gör henne mer eller mindre galen. Hon har så många krav på sig från utsidan att hon, som jag tolkar det, inte har ett eget liv, inte vet vad hon känner, att hon blir lite av en robot som kan röra sig vackert och är uthållig som få.

En av mammans främsta härskarmetoder är att skuldbelägga ballerinna. Grr!
Vid vissa scener i filmen får jag lika stora äckelkänslor för den här mamman som den vidriga sjuksköterskan i Gökboet. Det är sällan jag tänker: ”Döda kärringen”, men de känslorna väcktes av både Black Swan och Gökboet.

Vad är föräldrar egentligen beredda att göra ”för sitt barns bästa”? Jag kommer att tänka på ett av de citat som Alexander och jag ofta använder: ”The road to hell is paved with good intentions”.

Dock är filmen inte bara hemsk. För mig handlar det om en ung kvinna som faktiskt föds. Som under repetitionsperioden upptäcker sig själv – och även sin sexualitet.

Detta med sexualiteten ligger som en underström genom hela filmen. Ballerinans undertryckta sexualitet (en liten flicka kan ju varken ha sex eller onanera… och mamman vakar vid hennes säng och ser till att hon har händerna på täcket). Men utan sexualitet, egen vilja, att släppa kontrollen… ja då blir ballerinan slätstruken.

Det behövs en kåthet i ballerinan – eller uttryckt på ett annat sätt: Utan kåthet, utan det vilda… så blir det inget liv i henne. Kopplingen mellan livskraft och sexualitet blir tydlig för mig… Så Black Swan kommer nu att ingå i vårt referensbibliotek.

Se den! Känn! Känn din egen livskraft!

PS: Och Natalie Portman fick en välförtjänt Oscarsstatyett för rollen.

Andra som tycker: DN , Svd, Björn Olsson, GP,
, , , ,

Related

skuldbeläggande 8930715011958367448

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Vet du vad jag tror filmen handlar om? Incest. Mamman utnyttjar dottern sexuellt, jag är ganska säker på det. Skulle rekommendera dig att se filmen igen med detta i åtanke, lägg märke till alla små tecken, de är oräkneliga.

    Jag uppfattar det inte heller som att mamman pressar dottern till att få den stora rollen. Snarare lite tvärt om, att hon håller dottern tillbaka. Hon låter inte dottern "blomma ut". För på premiärkvällen har hon låst in henne. Tror det kan ha att göra med att mamman själv var medioker och aldrig slog igenom, och därför är avundsjuk på dottern.

    Fantastisk film.

    SvaraRadera
  2. Intressant analys. Jag skulle säga att det handlar om att mamman vill äga dottern till 100 procent och inte unnar henne den slutgiltiga framgången. Alltså det känns inte som att det sker något sexuellt direkt (även om mammans "äganderätt" kan kännas så) eller också... jag tänker... så är det en sexuell kränkning att inte låta dottern bli vuxen.... ... hålla henne kvar i barndomen på alla möjliga sätt... som speldosan med ballerinan symboliserar... och för mamman kanske dottern är "hennes" också i en sexuell mening. Dottern får inte bli vuxen (inte ens bli tonåring), någon annan än hon får inte ha sex med henne, typ så.
    Otroligt stark skildring.

    SvaraRadera
  3. Jag ser det absolut som sexuellt utnyttjande. Ta tex när dottern hämtar en bräda för att kunna försegla dörren. Och sen direkt efter att hon provat brädan kommer mamman in och säger "im ready for you", klädd i sexiga underkläder.

    SvaraRadera
  4. Okej, jag köper det. Vad jag menar är att mamman begår massor av övergrepp. Det största är kanske att hon inte tillåter dottern att ha ett liv... Ju mer jag tänker på filmen desto ilsknare blir jag när jag tänker på vuxna som förtrycker, kränker och skändar barn. GRR

    SvaraRadera
  5. Hon begår massor av övergrepp men det som löper som en röd tråd genom hela filmen är de sexuella.

    Sen kan man nog i viss mån "må bra av" att inte växa upp med perfekta föräldrar.

    SvaraRadera
  6. men jag förstår vad du menar :)

    SvaraRadera
  7. Det har du helt rätt i ... och varför kräva att vara perfekt i föräldrarollen. Vem avgör perfektionismen tex. Som mamma kan du göra "allt gott" för ditt barn och sen säger de som jag i bloggoinlägget: "The road to hell..." hur man än gör har man nog aschlet bak.
    (vi verkar vara överens med andra ord.)

    SvaraRadera
  8. Man kan ju försöka att inte utnyttja barnen och hindra dem från att blomma ut ... klarar man det då har man kommit långt :)

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item