charlotterudenstam

Islands of peace: En happening för fred.

Johanna Wickström är miljöaktivisten som började inse att allt hör ihop. Därför anordnar hon Islands of peace , en fusion ...
Johanna Wickström är miljöaktivisten som började inse att allt hör ihop.
Därför anordnar hon Islands of peace, en fusion mellan en fredskonferens och en musikfestival.
 på Åland 10-12 augusti.
– Vi hoppas på 5-700 deltagare, berättar Johanna.

Min dotter Maja har talat om Johanna då och då. Om hennes arkitektkompis som kört ekologiskt café på Åland och som nu har något stort på gång.
Så jag pratar med Johanna över Skype. Hon berättar att det roligaste med caféet egentligen var att ordna olika evenemang, konserter och festivaler…
–  Jag har trott att man måste välja sina kamper och tyckte att miljön var det största hotet mot mänskligheten, men revolutionen i Egypten förändrade det.
Johanna insåg vilken kraft revolutionen hade för människor. Bara två veckor efter Mubaracks avgång krävde textilarbetare tredubbla löner (från 300 kr till 1300 kr i månadslön). Och hon såg vilka förändringar detta kan skapa i förlängningen.
– Jag började se sambandet mellan rättvisa, demokrati och miljö. De låga lönerna i många länder gör det möjligt för oss att överkonsumera – och utan den typen av slaveri skulle det inte vara möjligt.
Alltså. Om världen är mer rättvis och lönerna ungefär de samma så blir det inte längre möjligt att vi utnyttjar varandra. Och Johanna började inse att man inte har någon riktigt fred utan rättvisa.
– Målet för alla aktivister är att uppnå någon form av fred. Och vi behöver ha ett hållbart klimat för att få fred.
Så Islands of Peace handlar om fred på olika plan – den inre freden (att gilla sig själv), den social freden (i familjen, på jobbet, i skolan, med vännerna, i lokalsamhället) och den politiska fred (grupper, nationer, religioner) och fred mellan människor och natur.
Och hon menar att de flesta som talar om fred väljer att bara se den politiska freden.
Så hon ville lyfta freden som ämnet och fråga: Vad är fred? Och så vill hon skapa en festival där olika aktivister från olika rörelse kan samlas kring tanken på fred.
– Vi måste samarbeta för att nå till fred och i det ingår att tolerera att människor är olika.
Så Islands of peace har tre delar. 
På förmiddagarna jobbar deltagarna med sin egen inre fred och får i workshoppar verktyg för att bli mer fredfullla.
På eftermiddagarna blir det diskussioner och samtal, på teman som: ”Bortom demokratin, kan vårt demokratiska system hantera kriserna i dagens samhälle?
Och på kvällarna bjuds det på musik.
– Jag vill att vi skapar en mötesplats som får folk att tänka mer kring fred och att människor blir mer fredfulla efteråt och bidrar till en mer hållbar värld. Som jag ser det finns det inget gott och ont, det finns bara kortsiktighet och långsiktighet.
Johanna Wikström hoppas locka besökare i alla åldrar och av alla sorter, alla religioner, feminister, miljöaktivister… och helt vanliga människor som längtar efter mer fred.

Related

världen 814213459584536413

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item