charlotterudenstam

Blogg: Sexism kommer till ytan i Tyskland #blogg100

  Den unga tyska journalisten Laura Himmelreich möter en hög tysk politiker en natt i baren. Hon ser politikerns, Rainer B... 

Den unga tyska journalisten Laura Himmelreich möter en hög tysk politiker en natt i baren.
Hon ser politikerns, Rainer Brüderles blick, vandra ner mot sina bröst.
– Ni skulle minsann kunna fylla ut en dirndl, säger han leende och kysser Himmelreichs hand flera gånger. (Dirndel är en tysk folkdräkt, som ofta har djup urringning.
Om detta möte skrev Himmelreich i veckotidningen Stern.
Och följden är att tabut mot att tala om sexism i Tyskland är brutet.
 Heja Himmelreich!Jag lyssnade på God morgonVärlden i söndags. Ett långt reportage handlar om den här incidenten (som går längre och där Brüderle är mycket nära att tafsa på Himmelreich). Jag får höra ett utdrag ut en debatt i den tyska förbundsdagen från 1980-talet där en kvinna tar upp frågan om sexuella trakasserier och blir fullkomligt utskrattad av den mansdominerade församlingen.

Att lyssna på detta känns som att förflyttas till stenåldern (inget ont om stenåldern dock).
Och jag funderar på vad det är som gör att män tillåter sig att klappa rumpor, komma med sexuella anspelningar, titta ner i urringningar, skämta sexuellt… och vad det nu kan vara. Alltså varför blir det en accepterad del av kulturen. Och varför blir kvinnan som påpekar det ofta den som blir utskrattad?

Vilken syn på människor ligger i botten på det? Vad reduceras kvinnor till och hur positionerar sig dessa män sig som?

Himmelreichs artikel i Stern har fått fart på debatten i Tyskland. Varje debattprogram i teve har talat om sexuella trakassserier och sexism i arbetslivet. De sociala medierna är självklart också fyllda av diskussioner kring detta.

Till Svenska dagbladet säger Alice Schwarzer, Tysklands mest kända feminist och grundaren av kvinnotidningen Emma:

– Själva anledningen, nämligen Brüderles agerande, är inte längre intressant. Avgörande är att det har utlöst en debatt som inte längre kan stoppas.

En europeisk undersökning, ”Gender-Based Violence, Stalking and Fear of Crime”  från 2011 visar att mer än var femte kvinnlig student i Tyskland tycker att de blivit sexuellt trakasserade på högskolan och 4 av 5 i arbetslivet. En av tio har också utsatts för sexuellt våld.
Ändå är vad som ofta händer att de som talar om sexism oftast själva förs till skampålen. För man ska inte prata om det… och kvinnor som gör det beskrivs som humorlösa… och som sådana som inte kan skilja mellan skämt och allvar. Och självklart finns det en tunn linje mellan vad som är okej… ”en stilla flirt” och trakasserier. Men frågan är vem som ska avgöra det? Och vem tycker det är kul?
Bara på Twitter blev det mer än 100000 inlägg på några dagar under #aufschrei (ramaskri) – oftast från kvinnor som äntligen vågar berätta.


Jag deltar i bloggutmaningen #blogg100. Detta är dag 10.

Related

Tyskland 2616264568969408085

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Jag förstår inte riktigt problemet. Varför ha kläder som framhäver den kvinnliga skönheten om man inte får titta och beundra det man ser? Varför tar kvinnor det som en kränkning?
  Jag tror att män blir glada om kvinnor ser dem som snygga och sexiga, inte sura.
  Sedan finns det mer eller mindre klumpiga sätt att ge uttryck för sin attraktion.

  SvaraRadera
 2. charlotterudenstam5 februari 2013 11:17

  I detta fall handlade det om en ung journalist som inte bar en dirdnl. Se översta bilden. Politikern valde att så att säga dregla över henne. Det kändes obehagligt för henne. Det är ett utslag av sexism och det tycker jag behöver lyftas fram och diskuteras.
  Jag tar gärna emot komplimanger - i rätt sammanhang. Men i "fel" sammanhang kan anspelningar på sex kännas kränkande. När jag uppenbart förvandlas från subjekt till objekt.
  Det är givetvis också okej med flirt - men ibland är gränsen hårfin. Och ibland blir det väldigt plumpt. Som när en kvinna, lärare satte läppglans på läpparna och kollegan frågar: Glänser alla dina läppar på samma sätt. Det är inte kul. Det är plumpt.
  Jag har varit med om småfulla vd:ar som klappat mig i rumpan och liknande och det är inte kul. Inte alls.
  Jag har varit med om killar som säger: Ah, du har ett linne på dig, det betyder att du vill ha sex. Tjejer i urringat vill ha sex. Tjejer i urringat är kåta. Och den slutsatsen känns helt fel för mig. Denna typ av generaliseringar. Som i våldtäktsmål där man frågar kvinnan hur hon var klädd... Det finns sällan en direkt koppling mellan en kvinnas klädsel och hennes tillgänglighet till sex med personer hon inte känner sedan tidigare. Det är i alla fall min erfarenhet. Jag har alltså inget emot komplimanger, däremot gillar jag inte sexism. Och det kan vara intressant att fundera på var gränsen går mellan de två. Förmodligen går det inte att generalisera.

  SvaraRadera
 3. http://www.friatider.se/nyttigt-for-halsan-titta-pa-tuttar

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item