charlottecronquist

Sexualitet: Hur jag fick tillbaka min lust





Ibland när jag skriver om sexualitet hör kvinnor av sig och säger något i stil med: ”Men tänk på oss som inte har lust”.

Jo, jag vet att lusten kan komma och gå och att det kan kännas som att lusten liksom har tagit slut. Min personliga erfarenhet är att lusten kan väckas till liv igen.

Och jag bara älskar när det sker.


Jag minns hur jag schemalade kärleksmöten som ett sätt att få något att hända. Jag var varken kåt eller upphetsad, jag bara kände att jag behövde hålla igång kärlekslivet – och det kunde ske antingen genom en solodejt eller genom att möta en partner.

Och efter en stund var lusten där. Det var som att jag satt vid en lägereld och hade rätt dåligt fnöske och det hade svårt att ta sig, men efter en stund, så började det ändå komma lite rök och så småningom flammade lågorna mot himlen. Det jag behövde var att vara lite ihärdig, att inte vänta mig att brasan skulle automatiskt vara igång, eller ligga där på sparlåga och vänta på mig. Jag behövde helt enkelt bestämma mig för att tända den.

Då och då kunde jag känna ett slags surrande från mitt kön, det kändes som att hon var vaken. Jag brukade kalla det för att hon var mjuk. Jag kunde inte kalla mig kåt, det var mer som ett löfte om hon var beredd på att bli kåt och att det förmodligen i mitt system fanns en längtan efter att vara riktigt upphetsad.

Så jag vet ju att jag genom livet varit medveten om att det faktiskt är möjligt att tända elden, även när livet i övrigt kändes lite trist och grått och de gånger tanken på en partner inte räckte för att få tändstickan att tända.

Det är säkert många saker som påverkar möjligheten att känna lust och hormoner är en viktig del. Rätt många kvinnor påverkas av klimakteriet och känner mindre lust, och dessutom kan slemhinnor bli torrare och skörare. Det kan helt enkelt vara så att det känns mindre skönt att älska.

Personligen har jag valt att inte tillsätta hormoner för att hantera klimakteriebesvär – under en tid fick jag dock zonterapi, vilket faktiskt tog bort vallningarna under långa perioder. Men jag har haft en idé om att min kropp ska klara sig själv, så långt det är möjligt. Jag har liksom valt att stå ut med diverse symtom – bra eller dåligt vet jag inte, men det har varit mitt val.

Ibland funderar jag på i vilken mån livet och ens erfarenheter hinner ikapp en och gör en medveten om hur de har påverkat och fortfarande påverkar lust och kåthet.

Ju mer tiden går, desto mer medveten blir jag om hur skadat mitt kön blev av mina tidiga sexuella erfarenheter. Första gången en våldtäkt, andra gången blev jag kallad hora… och många, många samlag som jag medverkat i för husfridens skull. Dessa upplevelser gjorde min vagina – alltså de inre delarna av mitt kön – okänsligt. Jag hade, som tur är, härlig känsel i min klitoris, men det där med att knulla tyckte jag längre var överkurs, för det kändes inget speciellt. Jag var som bedövad.

Under senare år har jag tagit emot rader av behandlingar och massage för att lösa upp blockeringar i mitt underliv. I dag har jag en mjuk och glatt insida, som äntligen känner, som mycket lätt känner lust och som verkligen har en förmåga att njuta av beröring, djupt inne i mig. I dag räcker det nästan med att visa tändstickan för att elden ska strömma.

Det är som att jag, i många år, lade locket på om elden som finns där inne. Kanske det delvis var just för att min kropp inte ville känna fler fysiska kränkningar och kanske delvis för att jag, trots allt, kände skam kring både kroppen och sexualiteten.

Så idag känner jag oftare lust än, tror jag, någonsin tidigare i mitt liv. Det känns som att det beror på en kombination av åtgärder. Dels handlar det om ett ändrat mindset, det är numera okej att känna lust och att vibrera av kåthet. Dels handlar det om att kroppen nu är mera läkt och känner trygghet i sexuella möten. Dels handlar det om att jag i dag, efter lång och idog träning, kan tillåta mig att släppa taget så totalt när jag älskar att jag kan tappa begreppet om tid och rum och för en längre eller kortare stund är njutning.

Jag undrar om detta, att läka kroppen och att ändra mindset kring sex kan bidra till att fler än jag kan släppa taget och därmed få lättare att känna lust igen?


Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer

Related

sexualitet 2199008885659980570

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item