charlottecronquist

Sova samman eller isär, det är frågan?

Bästa lösningen för ett bra samliv? Den andra bilden (listan) är tagen från The Telegraph. Sover du lagom mycket? Eller känner du att du oft...

Bästa lösningen för ett bra samliv? Den andra bilden (listan) är tagen från The Telegraph.
Sover du lagom mycket? Eller känner du att du ofta lider av sömnbrist? För just det verkar vara ett tidens tecken.

Jag läser en artikel om sömnproblem på relationssajten yourtango.com som de kallar för ”Sömn, där utspelar sig det nya slaget mellan könen”.

Hur är det hemma hos dig? Är din erfarenhet att det är skillnader i manliga/kvinnliga sovmönster? Får det konsekvenser för om du vill sova nära din partner, eller en bit ifrån?

Jag går upp vid sextiden varje morgon för att meditera. För att orka med det går jag vanligtvis och lägger mig vid elvatiden. Då har maken som regel tagit lite stödsömn framför teven vid åttatiden och är pigg som en mört. Först när klockan har passerat två börjar han gäspa. Så våra kroppar möts några korta stunder i vargtimmen. Detta vet jag inte om det är manligt kvinnligt. Det är åtminstone Charlotte-Alexandrigt. Jag har lätt att somna. Alexander har svårare att somna. Jag har extremt lätt att vakna. Alexander kan ha en bulldozer på altanen och lugnt snarka vidare. Jag vet inte heller om detta har med x och y-kromosomer att göra.

Men nu ska jag utforska artikeln som ligger till grund för det här blogginlägget.

Forskning säger att det är biologiska faktorer som gör att en kvinna med en bebis kan vara vaken nätterna igenom och höra minsta andetag, medan pappan kan ligga vid sidan av och själv sova som en bebis.

Gayle Greens, som skrivit boken Insomniac konstaterar att trots att två tredjedelar av alla som har sömnproblem är kvinnor, så riktar sig tre fjärdedelar av all sömnforskning till män. (Hm, inte förvånad…) Kvinnors sömnproblem brukar börja i puberteten och redan då är det 2,5 gånger så stor risk att en kvinna har sömnproblem än att en man har det.

Kvinnors hormonnivåer skiftar genom livet och östrogen kan påverka kvinnans sömncykel. Hormoner kan skapa depression och oro och det påverkar sömnen. Hormoner kan leda till viktökning, vilket också kan leda till sömnapné (vilket innebär att personen slutar andas korta stunder och som kan göra att personen vaknar.) Men den vanligaste orsaken till att östrogen och progesteron stör sömnen är att de hormonerna höjer kroppstemperaturen.

Kvinnor som äter p-piller, kvinnor med pms och kvinnor som får vallningar i klimakteriet har förhöjd temp på natten. Det naturliga är att våra kroppar svalnar lite grand på natten, så allt som håller oss varma, gör också att vi får svårare att somna.

Om du svettas istället för att sova, överväg om du ska ta ett varmt bad eller träna 1,5 timme innan du går och lägger dig. Det kanske inte alls vad du tror du ska göra för att minska kroppstemperaturen, men det fungerar. Tempen ökar med badet/träningen och när du slutar med aktiviteten tror kroppen att du ska sova och temperaturen sänks.

Är det så att kvinnor med bebisar sover extremt lätt och hör minsta skiftningen i andningen hos sina små? Tja, forskning har inte bevisat att de hör extremt bra, men däremot att kvinnor är mer programmerade än män till att lägga märke till olika ljud. Engelska MindLab, som studerar hur kunder reagerar på reklam har fått fram att kvinnor och män som sover reagerar på olika ljud. De spelade olika ljud för försökspersoner och mättes resultatet på en EEG-apparat och fann att kvinnor lättast vaknar när de hör sovande bebisar och droppande kranar, medan det som lättast väckte män var ljudet av bilar, alarmklockar och starka vindar. Även om forskarna inte spekulerade om orsakerna till sina resultat är det intressant att se hur nära de ligger traditionella könsroller.

Kvinnorna i köket reagerar på droppande kranar och sin skrikande bebi, medan männen vaktar mot tänkbara faror. Hm, jag vet inte hur många personer som ingick i underlaget för den undersökningen, så du får väl själv avgöra hur de ser på detta med kön, ljud och sömn… Beroende på vem du frågar så påverkar det sociala arvet eller ren och skär biologi hur vi sover och ett sätt att handskas med just det där med ljudet är att stänga det ute om det stör dig (öronproppar).

Fler kvinnor har sömnproblem än män, men har lättare att dela säng med den de sover med. Några forskare vid universitetet i Wien anser sig ha bevisat att män som sover i samma rum som män lider av störd sömn, mer stresshormoner och en dimmig hjärna dagtid. Kvinnor som delar sovrum med en partner sover djupare än när hon sover ensam, enligt de österriskiska forskarna.

Forskningen gick till så att åtta ogifta par i 20-årsålder som inte hade barn fick sova tio nätter tillsammans och tio nätter i olika sovrum. Under tiden svarade de på olika frågor om sin sömn och hade på sig apparater som registrerade sömnen. De fick också gå igenom en del tester dagtid för att se hur deras hjärnor fungerade.

Männens kortisolnivåer var högre och de svarade sämre i kognitiva test när de hade delat säng än när de sovit ensamma. Båda hade svårt att somna tillsammans, medan kvinnor sov djupare sedan de väl hade somnat och deras stressnivåer och svaren i deras kognitiva tester påverkades inte lika mycket som männen. Ironiskt nog sade sig männen sova bättre tillsammans med en partner, medan kvinnorna sa att de sov bättre ensamma. Förklara det, den som kan…

Om du har en partner med sömnproblem rekommenderar sömnexperten Neil Stanley vid universitetet i Surrey (England) att parterna sover i olika sängar, åtminstone tillfälligt. Dubbelsängen har blivit en symbol för närhet i en relation och om vi hör talas om ett par med skilda sovrum, så tror vi att de har problem. Men kom ihåg att sömn är mycket viktigt för en god hälsa, så våga sova i eget rum om det skulle gagna dig. Det kanske till och med så att samlivet skulle bli bättre av det… menar artikelförfattaren på youtango.com.

– Historiskt sett är vi inte avsedda att sova i samma säng, säger Stanley till youtango. Det är en bisarr sak att göra. Om du trivs med att sova tillsammans med någon, gör det, men om inte, så finns det inget skamligt över separata sängar.

Intressant. Då är frågan vad jag själv ska dra för slutsatser, eftersom Alexanders och mina sömnproblem inte verkar stämma in så där jätteväl på dessa rön. Fast jag minns förstås att jag vaknade för mina pip av mina bebisar, medan deras far lugnt sov vidare, ett faktum som då ibland provocerade mig…

Related

sömn 1842182748362055963

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item