Vill du känna dig mer fri?
Det är så många tillfällen i livet där vi stoppar och begränsar oss själva. Där vi tänker: ”Nej, men så kan man väl inte göra.” Och så...
Där vi tänker: ”Nej, men så kan man väl inte göra.”
Och så skäms vi.
Men tänk om det är så här: Du kan visst göra så!
När jag börjar prata om skam är det många som utan att reflektera svarar: Men, jag skäms inte. Och då brukar jag fråga: Är du verkligen säker på det?
Jag står i kön till en Facebook-lunch i Malmö. Restaurangen är öppen för allmänheten. En kvinna som står före mig i kön vänder sig om och frågar vad jag jobbar med. Jag tar ett andetag innan jag svarar (för jag vet inte vilket av alla möjliga svar jag ska välja) och när jag inte svarar direkt tittar hon på mig med stel blick och säger: Å, förlåt, du kanske inte ska på Facebooklunchen.
Det där är en ögonblicksbild av skam. Tänk om hon hade tilltalat fel person? Men, så kan man väl inte göra?
Och på det här viset håller vi på. I det stora och i det lilla och vi kanske inte ens märker hur vi begränsar oss.
Jag har valt att gå i närkamp med skammen. Jag har skrivit en bok om skam – och om att befria mig från skam. Jag pratar om det och leder tillsammans med min käre man Alexander workshoppar om skam. För jag vill, vi vill, bidra till att människor tar för sig av livet och inte oreflekterat krymper sig själva.
För att ställa det på sin spets kallar vi vår workshop ”Ingen skam i kroppen” – för skam kommer verkligen in på alla livets områden och ett av de områden det finns väldigt mycket skam kring är sexualiteten.
Du kan ju bara stanna till och blunda ett ögonblick och känna efter vad som händer i dig när jag nämner kopplingen mellan skam och sexualitet. Börjar du känna: ”Men sånt ska man inte tala om…” tja, då har förmodligen skammen visat sitt lite försåtliga ansikte.
När skämdes du senast?
När lade du märke till att skammens rodnad kom på dina kinder?
Kanske var det länge sedan, kanske var det för en minut sedan?
Det jag och Alexander jobbar med är att medvetandegöra skammen. För det man känner till kan man göra något åt. Och ju mindre skam man känner – över vad det vara månde – desto friare liv kan man leva.
Jag har själv känt mycket skam i mitt liv, över alla möjliga saker.
Jag vet hur skammen har begränsat mig.
Jag har insett att skammen delvis har fängslat mig, eller åtminstone satt en fotboja på mig.
Jag har varit så rätt för att vara fel och att göra något som bevisar att jag är fel.
Jag har varit så rädd för att bli skrattad åt, misstänkliggjord eller för att någon ska säga nej till mej.
Och det är klart att den här rädslan har påverkat mitt liv.
Skam handlar om känslan av att vara fel. Och när jag skäms kan det kännas som att det är omöjligt att göra något åt. ”Du är dum. Du är klumpig. Du är långsam. Du är otacksam. Du är egoistisk. Du är… Du är…”
När någon säger något sådant till mig innebär det att de, nästan alltid utan att tänka på det, skambelägger mig. Alltså att de ställer en slags negativ diagnos på mig. Och den som hört tillräckligt många gånger att: ”Du är självisk” börjar till slut tro på det.
Det är en väldig skillnad att säga: ”Du beter dig själviskt nu.” För när jag gör något fel, så kan jag be om ursäkt eller försöka bete mig på ett nytt sätt nästa gång.
Det är vad skuld handlar om.
Skulder kan betalas tillbaka – men så är det inte med skam.
Så vi vill verkligen vara med och bidra till ett liv i mer frihet att vara oss själva. Det behöver inte vara särskilt farligt att titta närmare på skammen, var den än sitter. Ju mer du vet om dej själv, desto lättare har du att göra medvetna val.
Och vem vill egentligen leva ett begränsat liv?
Jag vill det inte.
Jag vill inte gå direkt i fängelse utan att passera gå.
Jag vill gå vidare till gå – och jag inbjuder dej att gå med på samma promenad.
Kommande workshoppar:
Göteborg 26 november heldag
Stockholm 3 december heldag
Malmö 10 december heldag
Dessutom har vi en kvällsworkshop i Stockholm den 2 december.
Varmt välkommen
Så rätt, så underbart, så rent, så egentligen självklart...
SvaraRaderaIbland är det enklaste det svåraste. Varmt välkommen till våra workshoppar om du har möjlighet.
SvaraRadera