charlottecronquist

Jag möter en ny och okänd värld - och behöver en vägvisare.

Den här attityden är kanske den rätta - att tycka att den här resan är ball. Är inte riktigt där än. Jag hör dåligt på diskanten. Jag ha...

Den här attityden är kanske den rätta - att tycka att den här resan är ball. Är inte riktigt där än.


Jag hör dåligt på diskanten.
Jag har rätt till hörapparat.
Okej. Så jag går in i hörsellandet - och blir förvirrad.
Det känns som att gå in i en djungel, utan tillgång till machete. Det är svårt att orientera sig och människor här inne talar ett språk som är nytt för mig.
Så jag ber om hjälp och gissar att jag kommer att mäta människor som har machetes och kan hjälpa mig att bana väg genom djungeln.

Jag står för första gången framför en man som är audinom. Han berättade att de tidigare kallades hörselassistenter, men att yrkesgruppen tyckte att det där med assistent lät lite fjuttigt, så de ville heta något annat. Audionom fick det bli.


Jag befinner mig på ett privat företag. Det finns 5-6 stycken i Malmö. Jag hade blivit remitterad till öron-näsa-hals på UMAS, men de förmedlar patienterna vidare till någon av de privata spelarna och slumpen får avgöra var jag hamnar. Skulle det visa sig att min hörnedsättning är speciellt komplicerad, kan jag få komma till öronkliniken till slut.
Men så verkar det inte vara.


Först får jag göra det vanliga hörseltestet. Kurvan ser lika dyster ut som vanligt. På bastonerna har jag perfekt hörsel - sedan går kurvan spikrakt nedåt och gör mej berättigad till hörsehjälpmedel.


På samma sätt som hos läkaren på vårdcentralen frågar audionomerna - för det hinner bli två inblandade - om jag varit utsatt för buller. Det ser ut som en typisk bullerskada. Och jag som alltid trott att det handlade om att jag var öronbarn - men nej, det hörselmönstret ser annorlunda ut. Det kan till och med vara så att detta är medfött, bara det att det inte har märkts förut.


Mitt inneröra testas - jag vet inte riktigt varför. Sedan får jag göra ett test där jag ska upprepa ord. Jag lyssnar och har för många fel på höger öra - där jag hör något sämre än på vänster.


Att höra dåligt på diskanten innebär, om jag fattar det rätt, att konsontanter lätt kan drunkna och bli svåra att uppfatta. Bullriga miljöer - som på en restaurang eller vid ett middagsbord med många gäster blir svåra - det människor säger drunknar i andra ljud. Och personer som talar snabbt, med ljus röst och ganska oartikulerat (för att grovt generalisera - som tonårstjejer) blir svåra att uppfatta. Eftersom det är svårt att höra konsonanter, så hör jag alltså orden lite fel - och ibland förstår jag ju det, men ibland hör jag fel och ibland gissar jag fel.... och gissa hur många professor Kalkyl eller Goddag Yxsskaft-skratt jag har fått de senaste åren.


Jag blir tillfrågad om vad jag jobbar med. Aha, du leder grupper, aha, mycket i telefon, aha väldigt aktiv i arbetslivet - ja, då kan du få extra hjälp av Försäkringskassan, av något slags manicker som kan förstärka ljud. 


Framför mig ligger plötsligt 5-6 hörapparater. Vilken vill du ha? Jag tittar på de små larverna som har lite olika färger och former. Jag har aldrig sett en hörapparat ligga så där på ett bord och jag vet egentligen inte vad jag ser.
Hur ska jag veta vilken jag vill ha?


- Den här får du för 900 kr. Det är en bashörapparat.
Jaha, och vad skiljer den från dem som är bättre och hur ser prisbilden ut?
Och snart är jag helt borta i denna djungel. Det finns apparater som kostar från 900 till 22700 - som samtliga är på något sätt subventionerade av Region Skåne. Ju dyrare, desto finare teknik, förstår jag det som. Men Region Skåne har bara slutit avtal om ett relativt litet antal apparater och nästan inga av dem är toppmoderna, bara någon enstaka har bluetoothkoppling (som gör det enkelt att använda en smart mobil med apparaten). Det finns andra att välja mellan som man tydligen också kan få något slags subvention för, men jag fattar inte hur.
Eftersom jag ännu inte är en gammal tant och eftersom jag lever ett synnerligen aktivt liv, får jag rådet att ta något lite mer tekniskt avancerat. “Men vi får inte ge dig råd om vilket.”
Jag känner mig som ett levande frågetecken. Jag kan inte välja någon av de där larverna. Audinomerna talar om olika slags ljudåtergivning och vad jag absolut inte ska ha. (Inget inne i örat, för hörseln där inne är tydligen utmärkt och jag ska på något sätt behålla så mycket av det naturliga ljudet som möjligt). Jag blir allt tröttare i huvudet.
Jag får en lapp med två firmanamn på och jag uppmanas att googla på dem. Så jag satt i går kväll och läste om finesser hit och dit och kände mej överväldigad. Ge mej en machete. Inte minsta prisindikation såg jag heller.
Innan jag går därifrån - med en ny tid bokad, då jag ska bestämma mig - så säger en av audinomerna att Skånes “fria val”, som innebär att jag kan få langa upp 22700 är bland de snålaste i Sverige. Att olika regler gäller i olika landsting. Och jag börjar förstå att den här djungeln är ännu mer krånglig och svårforcerad än jag anade. Varför gäller inte samma regler och samma subventioner över hela landet... det är en grundfråga jag hr lust att ställa till någon ansvarig politiker.
Efteråt kände jag mig rätt mör. Förvirrad. Lite ledsen. Jag har verkligen ingen aning vad jag ska välja, hur mycket pengar det är rimligt att lägga... och jag har ju ingen aning om hur det kommer att kännas att slippa höra fel. Vad många säger är att det kan vara en ganska lång och jobbig inkörningsperiod.
Så jag gick och fikade med min dotter. Och tänkte på något annat ett tag.


Jag deltar i bloggutmaningen #blogg100. Detta är dag 23.

Related

val 5727539035833839975

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Tala med HRF:s Hörsellinjen, 0771 - 888 000 eller horsellinjen@hrf.se -- där finns det oberoende experter som kan hjälpa till!

    SvaraRadera
  2. charlotterudenstam28 februari 2013 kl. 08:12

    Tack för det tipset Tommy... detta är verkligen en ny värld för mig.

    SvaraRadera
  3. charlotterudenstam28 februari 2013 kl. 10:48

    Jag ringde dem och fick väldigt bra hjälp!

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item