charlottecronquist

Sex och religion igen.

I går skrev jag om en norsk bok om Sex i Bibelen som väckt rabalder. När jag slår upp Sydsvenskan nu på morgonen är två böcker med koppli...


I går skrev jag om en norsk bok om Sex i Bibelen som väckt rabalder.
När jag slår upp Sydsvenskan nu på morgonen är två böcker med koppling till kvinnor, sexualitet och religion recenserade.
Om jag hade varit en av Sveriges Radio P1:s Spanare, så hade jag anat en trend…

Dels är det boken Hatar Gud kvinnor och dels är det Sex – för Guds skull. Sexualitet och erotik i världens religioner (Studentlitteratur 2010).
Och eftersom just den artikel jag läser i Sydsvenskan finns utlagd på nätet (än?) så googlade jag vidare på boken om sex i religionen och fann en intressant artikel i Svenska dagbladet redaktörerna för boken, Antoon Geels, professor i religionspsykologi vid Lunds universtet (LU) ch religionshistorikern Lena Roos (LU).
Geels tog initiativ till antologin eftersom det inte fanns något samlat om religionernas syn på sex inom studentlitteraturen.

Till Svenska dagbladet säger han:
–  Det är inte rättvist – religionerna reglerar ju sexuallivet i långa stycken och det är viktigt att känna till, säger han.
Och Lena Roos fyller på:
– Religion förknippas med riter, texter och trosföreställningar. Men i grunden handlar de om hur man lever hela livet, och där ingår förstås också sexualiteten, säger Lena Roos, författare till kapitlet om judendomen. 

Syftet med antologin, som jag inte har läst själv, är att författarna har tittat på texter som handlar om sex i olika religioner och så gjort sin nutida tolkning av dem. 

Jag tycker att det är ett bra initiativ. Sex är verkligen en viktig del av livet och det är intressant att se vad det står i texterna, då ges vi en nyckel till tolkning och kanske också en förklaring till hur olika religioner ser på sex.

Geels menar att kristendomen i allmänhet och katolicismen i synnerhet är den mest sexualfientliga religionen (vilket ju också ligger i linje med gårdagens blogginlägg.)
En sak som naturligtvis glädjer mig är att författarna själva tycks ha en bejakande syn på sex och dess koppling till religion.

– Det finns ett helt spektrum från avståndstagande till bejakande, från celibat till att sex kan ses som en väg tillbaka till det förlorade paradiset.  Det bygger på en mer holistisk syn, att vi har möjlighet att återupptäcka den förlorade enheten via erotiken. Det finns mer eller mindre framhävt i alla religioner, men kanske mest tydligt inom den judiska mystiken och tantrismen, säger Geels till Svenska dagbladet. 

Och jag blir glad av att läsa det. Sedan hoppas jag att själva texterna i denna lovvärda antalogi är skriven på ett någorlunda lättillgängligt sätt.

Våra vänner Tord och Heléne på Lovelab har läst boken och bloggar om den här

Den andra boken Sydsvenskan recenserar heter alltså Hatar Gud kvinnor och är skriven av Jeremy Stangroom och Ophelia Benson. Och då tänker jag: Som man ropar får man svar. Alltså är utgångspunkten att hitta bevis för att många religioner är kvinnofientliga så gör man naturligtvis det. Och min erfarenhet säger mig att i synnerhet judendom, kristendom och islam är väldigt manliga religioner som innefattar olika slags kvinnoförtryck. 


Newsmill skriver en av författarna, Ophelia Benson, själv så här:
– Det är starkt tabubelagt att påpeka att Gud i de flesta religioner är en grym och orättvis tyrann. Det anses vara ett brott mot "respekt" och "tolerans" att säga att de existerande föreställningarna om Gud för det mesta stödjer ojämlikhet, oresonligt hat och olika former av xenofobi. Denna Gud som hatar kvinnor måste bort. 

Men frågan är om man inte sår mer split genom att skriva en bok på temat… är det inte bättre att försöka hitta det som förenar oss… att skriva en bok som heter Älskar Gud kvinnor? För det vi sänder ut, får vi ju så lätt tillbaka. I alla fall i min ödmjuka världsordning. (Givetvis har jag stark förståelse för dem som vill ha bort en straffande gud, det gör jag också, jag tror bara att det är bra att tala mer om kärlek än om hat…)

Därför känns det bra att religionshistorikerna i Lund vågar lyfta fram sexualiteten i religionen och därmed också kvinnan och att det finns positiva stråk i det.
Och vi får väl också tänka på att det finns gudomar som verkligen älskar kvinnan, så som själva urgudinnan, Inanna, den stora modern. Henne kommer jag att återvända till. Men läs gärna mer på just gudinnan i Anne Solveig Elmbergs blogg Gudinnerummet.






Related

sex 8777777548925648507

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon
:noprob:
:smile:
:shy:
:trope:
:sneered:
:happy:
:escort:
:rapt:
:love:
:heart:
:angry:
:hate:
:sad:
:sigh:
:disappointed:
:cry:
:fear:
:surprise:
:unbelieve:
:shit:
:like:
:dislike:
:clap:
:cuff:
:fist:
:ok:
:file:
:link:
:place:
:contact:

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

onlinekurser
Charlotte Cronquist erbjuder onlinekurser om tantra och relationer.

coaching

100%-podden

Senaste inläggenMest läst just nu

Senaste inläggen

Lekfull tantra: Att mötas med samtycke

Varför är vårt intima liv så mycket på min partners villkor? Den känslan har många, i synnerhet i långa relationer. Känslan kan vara ”jag ger och ger och ger, men vad får jag tillbaka?” Tänk om detta...

Lekfull tantra: Cirkelandning är ett sätt att få energin att väckas

 LÅT OSS SÄGA ATT DET I DIG FINNS EN BLANDNING AV MASKULIN OCH FEMININ ENERGI - OAVSETT VILKET KÖN DU BÄR. I tantra sägs att maskulin energi är som starkast i roten, i området runt könet och...

Lekfull tantra: Hur djupt kan du se in i en annan människa?

LITE I TAGET FÅR DU EN KÄNSLA AV ATT SE MER ÄN HENS ÖGA. Det är som att den inre världen vidgar sig och du får känslan av att se in i hen. Mycket kan hända när du med mjuk blick ser in i en annan pers...

Reflektion efter en tantraretreat: Leken som läker

Vi sitter i två cirklar på tantraretreaten. Kvinnorna i en inre cirkel där vi kan se varandra. Männen i en yttre cirkel som också är riktad inåt. Männens roll är att vara där för oss, att sitta där i ...

Konsten att släppa taget (när du får beröring)

Tänk om jag förlorar kontrollen?Hur kan jag vara med på något, där jag inte vet exakt vad som ska hända? Det verkar för läskigt?Välkommen till livet, säger jag. Du har egentligen ingen verklig kontrol...

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item